torsdag 23 februari 2012

Längtan till havet

Så här i jaktsäsongens elfte timma sitter jag och funderar över vad som komma skall.
Och kanske blir det åter en tripp för havsfiske i nordligaste norge. Till midnattsolens land.
Har varit där ett par gånger dels på Söröya och på Havöysund som ligger nästan så långt upp man kan komma i vårt fina grannland och detta är verkligen naturupplevelse av yppersta klass.


Bilden ovan är tagen typ 23.00... Svårt att sova första dagarna, men man vänjer sig vid midnattsol.
Naturen är enormt vacker och även om resan är lång, så är det helt klart värt det. Och jag kan säga att det gör inte direkt ont att vakna, gå ut med en kopp kaffe och mötas av denna vy.


Varit där för att spela in filmer för Jimmy som driver Nordic Sea Angling och även haft förmånen att få prova på fisket själv. Och det är verkligen en förmån. Kan säga att det är lätt att bli biten av detta enorma fiske. Mängder av arter och storlekar man knappt tror är möjliga som gammal landkrabba. På bilden nedan en dansk som fick upp en kveite/hälleflundra på exakt 100 kilo när vi besökte Söröya.

 

För att inte tala om maten. Man får ta med sig runt 20 kilo filé hem på flyget. En låda blandat med finaste hälleflundra, torsk, havskatt, spätta, kungsfisk och den underbara lubben. (Den sistnämnda var ett skämt - det vet ni som fått en på kroken). Fisken man får med sig hem brukar räcka fram till hösten när frysen fylls på med kött igen - Och vilken fisk sedan. Rensad pinfärsk och sedan fryst.

På bilden nedan - En glad Per-Anders med sitt livs torsk. Tror han hade personbästa på typ 3,8 kilo när vi åkte. Han lämnade Söröya med ett nytt PB på 23,8... Då var det kramkalas i båten...


Havskatter är fula, svinarga, jobbiga att filéa - Men ack så goda att äta.


Eftersom jag mest fiskat hemma i sjön eller i ån med ungarna, så har jag aldrig sett mig som fiskare, knappt intresserad faktiskt, även om det är trevlig. Men här pratar vi fiske av en helt annan karaktär. När det väl hugger, spöt böjer sig och det knarrar våldsamt i rullen - Vilken känsla...



Min svåger Örjan...(det är han till vänster... :-))

Havet här upp kryllar av fisk. Men man plockar givetvis inte upp all fisk man får, utan alla är noga med att sätta ut fisken man inte tänker äta eller har bruk för. Men visst blir man bortskämd när man väl är där - Minns speciellt en gratäng, gjord på enbart torskkinder, kryddor och grädde... 

Nedan min första och enda kveite - hittills... som barn på nytt...


 
Min kamrat Anders Levén lärde mig ett recept som ungarna och vi vuxna älskar. Torsk a la Grek. Lägg i torskfilé, rödlök, oliver, feta, tomat, dill, smör, salt och peppar i ett foliepaket (gärna dubbelt). Smacka på direkt på grillen och si så där 13 minuter senare är det bara att öppna paketet, känna dofterna och vräka i sig. Supergott! Mer sommar är så blir det knappt.


Det är lite som med jakten att åka på en riktigt bra fiskeresa till nordnorge. Det är spänning, dramatik, gott sällskap, otrolig mat och mängder av fina naturupplevelser. Testa om du har möjlighet.

 
Lovar att du inte ångrar dig. 



1 kommentar:

  1. Annars är jag väldigt förtjust i skärgården och havet vid den här tiden på året. Inte minst om man ger sig ut i en kajak så får man se mycket. Djuren i havsbandet är avsevärt mycket nyfiknare på alla besökare när de inte är så många som i juli.....

    SvaraRadera