torsdag 15 mars 2012

Detta blir ett långt blogginlägg om varg, hat och otäcka upplevelser - Tycker ändå du ska läsa om du har tid.



Läser om åtal som väcks mot människor som anklagas för att kört ikapp, kört över och avlivat både varg och järv med skoter.

Om det nu är så att snubbarna som åtalas för att har kört ihjäl djuren är skyldiga - Då hoppas jag att de döms till maxstraff. Det har man gjort sig förtjänt av.

Jag hoppas ju givetvis att man inte gjort det man anklagas för. Inte bara för deras egen skull, utanför hela jägarkårens skull. Det vore förödande om det nu skulle visa sig att man faktiskt begått detta övergrepp.

I allmänhetens ögon framstår då, inte bara dessa personer, utan hela jägarkåren som rent slödder - White Trash!. Ni vet med truckerkeps, utanför en trailer, sitt shotgun hängande på ryggen, tuggtobak i käften och Greatest Banjohits II spelandes i bakgrunden samtidigt som man hatar alla andra människor som inte tycker som dem. Inte en så bra liknelse kanske... men ni fattar säkert vad jag menar.

Ska vi ha någon som helst framgång i rovdjurspolitiken, så måste vi bort med alla typer av sådant beteende. Det som eventuellt har inträffat är värsta typen av djurplågeri som inte får förekomma.
Tro mig - Jag har sett det på nära håll. Det är inte alls en trevlig upplevelse.

Vill ni se? Okej...

Känner dock att jag behöver ge en förklaring innan. En del av er har läst det innan, men jag tror inte ni sett klippet? Klippet nedan är filmat i Ryssland för många år sedan.


Vi skulle dokumentera hur "äkta rysk vargjakt" går till. Mest för att kanske lära oss ett och annat. Vargjakt är ju inget man direkt har med i jägarexamen (än så länge) och denna del av vårt jaktliga kulturarv är av naturliga skäl i mångt och mycket bortglömt.

Nåväl. Vi tolkade på skidor efter skoter ut på pass. Satt i sex timmar i skogen och våra guider skulle åka och spåra. Planen var att man skulle spåra vargarna och sedan skulle man sätta lapptyg runt ett område där vi sedan skulle bedriva jakten. Så lång allting gott. (Vet du inte vad lapptyg är så googla)

Efter sex timmars väntande hördes två skott. Två glada ryssar kom sedan till platsen med en varg släpandes i pulka. Ett skott i baken och ett i huvudet.
Vi blev naturligtvis frågande och undrade varför de skjutit och inte följt ursprungsplanen att spåra och sedan eventuellt lappa. Svaret blev "-Den attackerade skotern - Självförsvar!"... jo, jo..


Dag två upprepades i princip samma sak. Lååång väntan. Pang, pang - Ut ur skogen kommer två brett flinande ryssar... med ännu en varg, skjuten på samma sätt. Nu började vi förstå vad som egentligen drev våra skoterburna ryska jaktkamrater - Hat.

Man kunde helt enkelt inte låta bli att skjuta när man väl fick syn på gråben. Det finns helt enkelt ingen annan förklaring. Men nu blev dock jaktchefen för området skitsur. Ingen jakt för svenskarna = Inga pengar för jaktarrangören.

Dag tre. De numera utskällda ryssarna beger sig ut på skoter för att spåra. Efter några timmars väntan blir det ett jäkla liv i jaktradion. In i en bil och vi blir körda till en liten by.

Vad får vi se? Suck - ännu en varg ligger död mitt på centrala bygatan.

Men vänta... den är ju inte död... Den LEVER!.

Det man gjort är att man har spårat upp vargen. Man har sedan kört över den med skotern, inte en, utan två gånger, innan man lyckats klämma fast den mot en snödriva.
Man har stoppat in en pinne i munnen, bundit ihop käkarna, bundit fram och baktassar och sedan släpat ut den efter skotern till närmsta by.

Här någonstans tycker man ju ändå att någon av byborna borde reagera mot detta fasansfulla plågeri? Eller? Till vår förvåning är det precis tvärtom. Byborna går förbi och svär och spottar - På vargen - "Jägarna" är hjältar.

Deras förslag är nu att man ska skära loss repen. Man ska släppa ut den på ett fält. Sedan ska vi skjuta och betala. Det blir ett jäkla liv och vi försöker förklara för dem hur vi ser på situationen. Men det går liksom inte fram. "-Det är ju djävulen själv som ligger där - Skjut!".

Vi avböjer givetvis och försöker förbrillt att få dem att avliva den stora vargtiken som ligger framför oss, bunden och hyperventilerar. Deras nästa förslag är att de ska lägga vargtiken i en lada över natten. Dagen efter ska man sedan lappa ett område och släppa in vargen där.Sedan ska vi skjuta.

Detta strider givetvis mot varje etisk och moralisk cell som vi har i kroppen.
Efter över en timma får vi äntligen ryssarna att avliva vargen.
OBS!. Titta inte på detta om du är känslig!.

Varg i Ryssland

Skrev om detta för många år sedan och varnade redan då för exakt det som är på väg att hända nu.
Att man på vissa ställen inte ser vargen som ett djur, utan som ett hot och en fara - Ett "Det".
Och vet ni vad? Det är fullt förståligt!.

Om man konstant blir överkörd och misshandlad av myndigheterna. När ingen lyssnar och man inte får något som helst gehör. När man är tvungen att sluta med sin verksamhet, sin uppfödning eller sitt naturbruk som levt i generationer.

När man inte längre kan utöva sitt intresse, som är en stor del av den människa man är. När man ser sin familjemedlem, hunden, ligga sliten i stycken. Då är det inte längre ett djur man ser som orsak - Utan ett "Det". Och detta skapar hat.



Hat förblindar människor och släpper på spärrar som normalt finns inom oss alla. Precis som hos de ryssar vi mötte vid vårt besök. Det stora problemet med hat är att vissa fullständigt tappar begreppen.
Man slutar tänka och vara konstruktiv.

Ni som är lite "äldre" kanske kommer ihåg TV-serien Lorry?
I den serien fanns en sketch om ungdomar - "-Vi har ju ingen lokal!"
Exakt så är debatten om varg idag. Snedvriden och ett evigt pajkastade från bägge läger.

Vi har ju ingen lokal!

Så fort man i vissa forum försöker få till en nyanserad, konstruktiv debatt om ämnet varg, så dyker det alltid upp någon som det är helt omöjligt att diskutera med. Antingen blir man då kallad vargkramare eller varghatare. Något mittemellan finns liksom inte.

Kunskapen är också skrämmande låg många gånger och vissa bara sitter och låter för låtandes skull.

"-Meh, du rååå - Du kan väl handla naturligt kött i affären som alla andra!!"
"-Meh, man kunde väl har flyttat alla renar, istället för vargen - Förbjud samer!!".

"-Meh, skjut vargjävlarna bara: SGT!."

Vissa av de "professionella" tyckarna kunde dock lika gärna tillhört någon annan grupp eller intresseklubb. Typ nazister, extremvänstern eller vad vet jag, broderiförening?. Det viktiga för vissa är att man får tycka och vara med i debatten.Vad man debatterar om är egentligen av sekundär betydelse. Så länge man får en smula rampljus kastat på sig.

Men trots allt. Att man älskar eller hatar vargen kan man ju ändå någonstans förstå.
Att ryssarna ovan behandlade djuret som man gjorde har ju också sina förklaringar. Man var livrädd för att släppa ut sina barn själva, vargflockar gick in och tog hundar i byarna INNE i hundgårdarna, viltet i skogarna var näst intill helt slut. Vargen blir då självklart en rot till mycket ont.

Något som däremot är helt obegripligt är varför vissa människor känner att de måste hata andra människor som hatar det man nu råkar gilla eller ogilla?

Kan man inte bara ge fan i att göra det?

Då hade världen varit ett lite trevligare ställe. Speciellt eftersom vi nu ser en trend där det går så långt att man mordhotar andra människor.
På fullt allvar!.

Skärp er homosapiens!

2 kommentarer:

  1. Jag läste din berättelse för ett par år sedan, men sedan kunde jag inte hitta tillbaka till den. Superbra att du gjort den tillgänglig igen!

    Otrevlig men viktig läsning.

    SvaraRadera
  2. Skrämmande att sådant försiggår...både här i Sverige och runt om i världen. Man förstår inte hur man kan behandla djur på sådant vis. Kunde inte förmå mej att se klippet.../Susanne

    SvaraRadera